5 dingen die je moet weten als je met de auto naar Italië reist

Italië behoort tot de populairste bestemmingen voor een autovakantie. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar op basis van beschikbare statistieken en onderzoeksresultaten gaan er naar schatting 1,2 tot 1,3 miljoen Nederlanders per jaar met de auto naar Italië. Dat is ongeveer de helft van alle toeristen die een vakantie in Italië vieren. De populairste regio’s in Italië voor autovakanties zijn Noord-Italië (met o.a. het Gardameer, Lago Maggiore en de Dolomieten), Venetië en Toscane. Voor bestemmingen die zuidelijker dan Toscane liggen wordt er vooral het vliegtuig gepakt. Nederlanders die met de auto naar Italië op vakantie gaan rijden er meestal één of twee dagen over. Hoe drukker het seizoen, des te groter de kans dat mensen onderweg een overnachting inplannen. Dat gebeurt vooral voor schoolvakanties zoals de meivakantie en de zomervakantie.

Wat moet je voorbereiden voor een autovakantie naar Italië? Waar moet je onderweg rekening mee houden? Vanuit mijn ervaring met autovakanties naar Italië en autorijden in Italië heb ik de 5 dingen die je moet weten als je met de auto naar Italië gaat voor jou geschreven. Doe er je voordeel mee!

1

Tol en tolvignetten

Met de auto naar Italië reizen betekent dat het betalen van tol vrijwel onvermijdelijk is. Of je nu via Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk naar Italië rijdt, al deze landen kennen een systeem van tol voor motorvoertuigen. Dat geldt overigens ook voor Italië zelf. Mocht je in het uiterste noorden blijven en de snelwegen vermijden, dan hoef je binnen Italië mogelijk geen tol te betalen.

Reis je door Zwitserland, dan heb je een tolvignet nodig. De Zwitserse tolvignetten zijn er alleen als jaarvignet. Ze zijn geldig voor 14 maanden; een kalenderjaar plus de eraan voorafgaande maand december en de erop volgende maand januari. Je kunt het tolvignet voor Zwitserland vooraf in Nederland bestellen en thuis laten bezorgen, je kunt ze bij de ANWB-winkels kopen en je kunt ze aan de Zwitserse grens kopen.

Rijd je door Oostenrijk naar Italië? Voor de Oostenrijkse snelwegen (de A-wegen) heb je een tolvignet nodig. Oostenrijkse tolvignetten zijn er als eendaags vignet, tiendaags vignet, vignet voor 2 maanden en jaarvignet (net als het Zwitserse tolvignet 14 maanden geldig). Het Oostenrijkse tolvignet voor 1 dag (24 uur) is meestal voldoende voor wie op doorreis naar Italië is. Die kun je digitaal bestellen via de officiële Oostenrijkse website voor tolbetalingen. Het 1-daags vignet is gekoppeld aan je kenteken.

In Italië zelf betaal je tol voor bepaalde trajecten op autosnelwegen. De tol kun je contant of met creditcard betalen. Wil je sneller door de tolpoorten kunnen rijden, kies dan voor de prepaid Viacard, de elektronische tolbadge Telepass of om tol achteraf online te betalen. Dat kan tot 15 dagen nadat je de tol verschuldigd bent via de website https://www.autostrade.it/en/rmpp.

2

Pas op voor ZTL-zones

Binnen Italië moet je oppassen voor de ZTL-zones. ZTL is de afkorting voor “Zona a Traffico Limitato“, wat in het Nederlands “Beperkte Verkeerszone” betekent. Het zijn gebieden waar je niet mag rijden als je daar geen toestemming voor hebt. Vaak zijn het alleen inwoners, leveranciers, openbaar vervoer en overheidsvoertuigen die een milieuzone in mogen rijden. Soms is de toegang beperkt tot auto’s die wat betreft uitstoot aan een bepaalde Euronorm voldoen.

In het artikel ‘5 dingen die je moet weten over ZTL-zones in Italië‘ lees je alles over de ZTL-zones, de boetes en hoe je wél een ZTL-zone in kunt rijden.

3

Goedkoper tanken

Bij een autovakantie gaat een deel van het vakantiebudget op aan brandstof. Dit is een kostenpost waar je aardig op kunt besparen als je niet langs de snelweg tankt. De prijsverschillen kunnen enorm zijn. Zo was ik afgelopen zomer maar liefst 60 cent per liter goedkoper uit voor een liter Euro 95 / E10 uit door in Duitsland even van de snelweg af te gaan en in een stadje te tanken.

In Oostenrijk zie je hetzelfde: ook daar kan het prijsverschil tussen tanken langs de snelweg en in een dorp van de snelweg af oplopen tot wel 60 cent per liter. Het gemiddelde prijsverschil bedraagt ongeveer 40 tot 45 cent per liter. In Italië zijn de verschillen kleiner, maar ook daar is het de moeite waard om de tankstations langs de snelweg te vermijden als dat kan.

Tip: binnen google maps kun je zoeken naar tankstations en dan zie je meteen een indicatie van de literprijs. Dan zie je gemakkelijk waar je het goedkoopste kunt tanken in de buurt.

4

Verkeersdrukte

Je bent niet de enige die met de auto naar Italië of een andere bestemming die deels dezelfde route volgt reist. Verkeersdrukte is iets wat steeds lastiger wordt om te vermijden. De routes naar en van Italië zijn druk en kennen verschillende knelpunten. Vooral de Gotthardpas staat bekend om de lange files zijn, vooral in de zomermaanden. Het alternatief, de San Bernardinopas, stroomt tijdens het vakantieseizoen ook gemakkelijk vol, met name op vrijdagen en zaterdagen.

Reis je tijdens het hoogseizoen met de auto naar Italië, dan is verkeersdrukte vrijwel onvermijdelijk. Er zit wel verschil tussen de verschillende reisdagen. Italië kent zelden ‘zwarte zaterdagen’, zoals ze die in Frankrijk wel hebben. Vanaf eind april tot begin september zijn er voor Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië wel meerdere dagen die het stempel druk of zeer druk krijgen. Over het algemeen zijn de weekenddagen het drukste, maar ook de dagen rond Hemelvaart en Pinksteren. Op de verkeersdruktekalenders kun je de drukke dagen per land voor dit jaar bekijken.

5

Reserveer tijdig je overnachting

Weet je al wanneer en hoe je naar Italië gaat rijden en wil je onderweg een overnachting maken? Dan is het raadzaam om tijdig je hotel of andere accommodatie voor onderweg te reserveren. De vraag naar kamers is vooral tijdens de vakantieseizoenen vrij hoog. Naarmate je dichter bij je reisdatum komt, neemt het aanbod van kamers af en stijgen de prijzen meestal.

Je kunt een boekingssite zoals booking.com gebruiken om je kamer(s) te reserveren. Staan je reisdata of de route niet helemaal vast? Kies dan voor de flexibiliteit van een hotelboeking die je tot vlak voor de overnachtingsdatum gratis kunt annuleren.